Hava Olayları

YAĞMUR:Havadaki su buharının gerekli (uygun) ortama ulaştıktan sonra yoğunlaşarak yeryüzüne su damlacıkları halinde düşmesidir.

KAR:Kar, bir yağış çeşididir. Çok sayıda kar kristali çeşidi olmasına rağmen hepsi altı köşelidir. Kar tanelerinin kristal yapıları birbirinin tıpa tıp aynısı değildir.

SİS:İçi dolu sıvı su damlacıklarından meydana gelen ve her zaman sakin havada yerkürenin yüzeyini kaplayan stratüs bulutu. Çevreyi görmeye engel olacak kadar kalın ve yığın halinde su buğusudur.
RÜZGAR:Yüksek Basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru olan, yatay yönlü hava hareketlerine rüzgar denir. Rüzgarlarınhızı anemometre adı verilen aletlerle ölçülür.
rüzgar
 
SICAKLIK:Sıcaklık bir cismin sıcaklığının ya da soğukluğunun bir ölçüsüdür.Bir sistemin ortalama moloküller kinetik enerjisinin bir ölçüsüdür.Gazlar için kinetik enerji,mutlak sıcaklık dereceleriyle orantılıdır.
1950 atmosfer basınç altındaki Helyum atomlarının animasyonu.

KIRAĞI:Donmuş çiğ. Soğuk havalarda görülür. Kırağı, suyun buhar halinden doğrudan doğruya katı haline geçmesiyle meydana gelir.
kırağı

DOLU:Havada su buğusunun birden yoğunlaşıp katılaşmasından oluşan, türlü irilikte, yuvarlak ya da düzensiz biçimli saydam buz parçaları durumunda yere hızla düşen bir yağış türüdür.

dolu

HORTUM:Hortum, kümülüs bulutları ile bağlantılı olarak silindir şekilinde dönerek gezen bir rüzgar türüdür.

ÇİĞ:Havanın açık ve durgun olduğu gecelerde, havadaki su buharının soğuk cisimler üzerinde su damlacıkları biçiminde yoğunlaşmasıdır. İlkbahar ve yaz aylarında görülür.

FIRTINA:Fırtına, rüzgarın alışıldık ortlama seviyeden daha hızlı bir şekilde esmesine ve zor koşullar yaratmasına denir.